Kurban mönüsünde tercih; lezzet mi yarar mı

Diyetisyen Safiye Taş, bayram mönüsünün olmazsa olmazı, “kurban kavurma”nın dayanılmaz cazibesinden çok lezzet, az zararla çıkmak için önerilerde bulundu.

Karşıyaka Haber

Taş, “Et yemeklerinizin içerisine mutlaka sebze ilave edin. Soğan, sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler hem eti lezzetlendirir, hem de etin içerisindeki demir elementinin emilimini artırır. Kavurma yerine haşlamayı ise daha çok tercih edin” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Safiye Taş, Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimindeki artışın neden olabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekti. Taş, bayramın bayram tadında geçmesi için özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp, karaciğer ve böbrek hastalarının artan et – tatlı tüketimine karşı yiyip içtiklerine daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Kurban etini yemek için “ölü katılığı”nın geçmesinin iyi olacağını, bunun için 24 saat sabır gösterilmesini isteyen Taş, “bu sabrı özellikle sindirim sistemi sorunları ve kalp, karaciğer, böbrek hastaları göstermeli” diye konuştu.

Günde 2 litre su tüketerek tokluk hissinin sağlanıp, tatlıya olan eğilimin azaltılmasının mümkün olduğunu belirten Taş, kırmızı etin demir elementi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir besin maddesi olduğunu vurguladı. Bayramda kurban kavurmasının gelenek olduğunu, “eti haşlayın” önerilerine karşın tercihin kavurmadan yana kullanılacağını kaydeden Taş, şunları söyledi: “Öncelikle eti, görünür yağlardan arındırarak pişirin. Kavurmayı çok önermiyoruz, çünkü etin besleyici özelliği azalıyor, vitamin, mineral kaybı oluyor, istemediğimiz yağ grubu ortaya çıkıyor. Ama illa da kavurma, diyorsak eti soğan, sarımsak ya da yeşil sebzeler katarak hem lezzetlendirin hem de yeşil sebzelerdeki c vitamini sayesinde etteki demirin emilimini artırın. Öğle ve/veya akşam öğününde tek tabak kullanın. Tabağınıza sebze, salata, pilav/makarna koyduktan sonra et yemeğinizi alın. Besin tüketiminizin fazla olduğu bir öğün olduğunda sonraki öğünde tüketiminizin fazla olduğu besin gruplarından daha az yemeye çalışın. Yemeğin yanında şekerli ve asitli içecekler yerine ayran, cacık gibi besleyici ve doyurucu özelliği olan besinler tüketin. Hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlı tercih edin. Yemekten 2 saat sonra tatlı tüketin. Yemeğin hemen ardından tatlı tüketiminden kaçının.”