Hamur işleri ve şeker daha çok acıktırıyor

Ramazan ayı boyunca doğru beslenmeye dikkat edip beslenme alışkanlıklarınızı bu aya özel değiştirebilirsiniz. Metabolizmanın farklılaştığı bu dönemde oruç tutmayı sağlığa faydalı hale getirmek aslında bizim elimizde. İç Hastalıkları Uzmanı Dr.…

Karşıyaka Haber

Uzm. Dr. Murat Balanlı, fiziki anlamda uzun bir açlık ve susuzluk süresinin, başta insülin direnci olmak üzere, pek çok yönden en güzel arınmayı sağlayacağını ve bu yönüyle koskoca bir yılın biriktirdiği toksik yükten kurtulmanın, bu arınma ayında mümkün olabileceğini söyledi. Ancak, bu arınmanın da belli kuralları olduğunu ve buna uyulmazsa istenilen yararın elde edilemeyeceğini ekledi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Balanlı, “Sahura kalkmak bu arınma ayının olmazsa olmazıdır. Bu nedenle gece sahura kalkmak ve özellikle tok tutan yiyecekleri tüketmek gerekir. Bu anlamda en çok tercih edilecek yiyecek gruplarından bir tanesi yumurtadır. Yumurtayı zaman zaman değiştirerek yapmak tercih edilebilir, mesela bir gün rafadan olursa, ertesi gün menemen, omlet ya da çılbır yapılarak değerlendirilebilir. Bunun yanında, yine fermente süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir. Yoğurt, peynir gibi yiyecekler, sahurun değişmez gıda maddeleri olmalıdır. Ancak bunların az yağlı ya da yağsız olanlarını kesinlikle mutfağınıza sokmayınız. Tam yağlı olarak tüketiniz. Zeytin soframızda eksik olmamalıdır.  Hurma ve kayısı kurusu gibi gıda maddeleri hem enerji vermesi hem de bağırsak hareketlerini düzenlemesi açısında oldukça yararlıdır. Ceviz, baden fındık gibi kuruyemişleri de bu dönemde tüketmek oldukça yararlı ve detoksa yardımcıdır.

Bu ayda su tüketimine dikkat edilmelidir. Bir kerede bol su içmeyi önermiyoruz. Su, iftar ile sahur arasında bol miktarda ve aralıklı olarak içilmelidir. Soğuk değil, ılık su içilmesi daha yararlıdır. İftar sonrası çay içiliyorsa, mutlaka her çay ile birlikte yanında bir bardak suyun da tüketilmesini öneriyorum.

İftar sonrası çok halsizlik, yorgunluk ve uyku hali geliyorsa, muhtemelen bu insülin direncinin bir göstergesidir. Bunu düzeltmenin en iyi yollarından bir tanesi oruç tutmaktır. İmkan olup yapılabilirse iftar sonrası en az yarım saatlik bir yürüyüş de bu konuda size çok büyük bir katkı sağlayacaktır. 

Gündüz acıkmamak için yapılması gereken rafine un ve şekerden uzak kalmaktır. Yani ekmek, börek, çörek pasta kek gibi unlu mamuller, hayatımızdan çıkarılmalıdır. Genelde en çok duyduğum sözlerden bir tanesi, bunlar olmadan doyamayacağımız yönünde. Oysa bu yanlış bir inanıştır. Bunlar elbette doymayı sağlar, ancak sonrasında tekrar acıkma bu yiyeceklerden sonra daha fazla oluşur. Ancak farklı besin türleriyle de doymak mümkündür” diye konuştu.