Foça Zeytindalı, İsviçreli konuğunu misafir etti

İsviçreli İllüstratör - Yemek Kitabı Yazarı Gabi (Gabriela) Kopp, 3. kitabında yer vermek istediği çok özel yemek tariflerini kayıt altına almak amacıyla, Foça’ya 2 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Karşıyaka Haber

Gabi Kopp, Küçükdeniz’deki Foça Restaurant’ın mutfağında hazırlanan, Foça’ya özgü, “Kalamar Dolma, Sinkonta, Ada Köftesi, Zeytinyağlı Baklalı Enginar, Balık Çorbası (iskorpit,kefal,sardalya), Çekme Makarna ve Kalbura Bastı Tatlısı” tariflerini, titizlikle not etti ve fotoğrafladı.

Kendisine, Profesyonel Turist Rehberi, Slow Food Gönüllüsü Zeynep Davaz, Slow Food Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen, Slow Food Foça Zeytindalı Üyesi Deniz Özge Barın ve çok özel tarifleri ve emekleri ile Foçalı Vedia Törün ve Fadime Zülfikargil eşlik etti.

Mutfak sevgisinin gençlik yıllarına dayandığını belirten Gabi Kopp, bir grup arkadaşı ile birlikte, İsviçre’nin Luzern kentinde bir restoran kooperatifi kurmuş. 10 yıl süresince, kooperatif mutfağında yemek yapıp ekonomik fiyatlarla satmışlar, fakir kimselere ise ücretsiz olarak dağıtmışlar.

Geleneksel ve yerel yemek tariflerini derleyip kaydetmek ve illüstrasyonlarını hazırlamak fikri ise sonradan doğmuş. Gabi Kopp, yaklaşık 6 yıl önce yemek kitapları için yemek tarifleri derlemeye, illüstrasyonlarını çizmeye başlamış. İlk kitabını, “İstanbul Yemek Kitabı (Cookbook)”, 2.’si “İran Yemek Kitabı” isimleriyle yayımlanmış.

Gabi Kopp’un yaptığı çalışmaların en önemli özelliği ise, araştırmalarını resmetmesi. Kitaplarındaki görsellerin, fotoğraflara değil, tümüyle elle yapılan çizimlere dayanıyor olması.

Gabi Kopp, halihazırda çalıştığı 3. kitabında, Orta Doğu ve Osmanlı Coğrafyası’ndaki Yemek Kültürünü işleyecek. Kitabının ismi, “Osmanlı Coğrafyası’nda Meze Kültürü” adını taşıyacak. Bu kitap için sadece Türkiye’ye değil, Lübnan ve Yunanistan’a da ziyaretler gerçekleştirecek.

Aynı zamanda bir Slow Food Gönüllüsü de olan Gabi Kopp, Berlin’de gerçekleşen Slow Food söyleşilerine katılarak, destek vermiş. Sanatçı, Slow Food kanalıyla ulaştığı farklı ülkelerdeki kaynaklara, kendini daha yakın hissettiğini ifade ediyor.

Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığı “fast food”a karşı bir alternatif olarak gelişen; geleneksel ve yerel yemekleri ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden Uluslararası Slow Food Hareketi, 150 ülkede milyonlarca insana ulaşıyor.

İsviçreli İllüstratör - Yemek Kitabı Yazarı Gabi Kopp, Foça’da misafir olmaktan mutlu olduğunu ve Foça’nın yemek kültürünün çeşitliliğinden  etkilendiğini belirtti.

Slow Food Zeytindalı Hareketi de, “Foça Belediyesi’nin  yereldeki gelişmemize destek vermiş olması da ayrıcalık oldu” dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Slow Food Hareketi’nin, Dünya’da desteklenmesi gereken önemli bir oluşum olduğunu söyledi. Foça Belediyesi olarak her zaman Slow Food’a destek vereceklerini belirten Başkan Demirağ; “Foçamızda Slow Food Hareketi’ne hayat verenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.