Ege’de musiki devrimi üzerine bir söyleşi

Ege üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuar Salonun da “Cumhuriyetinin İlk Yıllarında Musiki Devrimi’’ isimli konferans düzenlendi. Söyleşiye Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı öğrenciler ile Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri…

Karşıyaka Haber

Konferansa konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Böke, Osmanlı’nın son zamanlarından başlayarak günümüze kadar Türk musikisinin tarihsel süreç içerisindeki değişimini anlattı.

Konuşmasına musiki kelimesinin köklerine inip bir analiz yaparak başlayan Doç. Dr. Böke, daha sonra Osmanlı dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarında Türk musikisindeki değişmeleri örnekler vererek anlattı. Konuşmasında tek ve çok sesli müzik üzerine kısa  bilgiler veren  Doç. Dr. Böke,  batı müziğini kilise koroları, rönesans, barok, romantik ve modern dönem olarak sınıflandırdı.

Osmanlı müziğinin atılması, batı müziğinin aktarılması ve halk müziğinin oluşması gibi bir sınıflandırmaya giden Prof. Dr. Böke, Osmanlı padişahlarından 2. Mahmut ve 2. Abdülhamit’in alaturka musiki yerine Alafranga musikiyi tercih ettiğini de belirtti.

Prof. Dr. Böke, son olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyet dönemi inkılaplarına değinerek bu inkılapların günümüz musikisinin oluşumuna büyük katkı sağladığını belirtti.