ANA SAYFA > SAĞLIK > Yedikleriniz sizi depresyona sokabilir

Yedikleriniz sizi depresyona sokabilir

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yedikleriniz sizi depresyona sokabilir

Uzmanlar, depresyonu insanların yaşamı boyunca yüzde 10 veya 20 oranında karşılaşabilecekleri bir duygu-durum bozukluğu olarak tanımlıyor. Depresyon için birçok risk etmeni var: Kalıtımsal faktörler, hormonal bozukluklar, cinsiyet, yaş, sosyokültürel etkenler ve stres gibi... Ancak Medical Park İzmir Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal risk unsurları arasına beslenme düzeninin de ekliyor.

Fatma Baysal “Kişinin beslenmesindeki yetersizlikler de depresyon için bir risk etmeni olabilir. Bireyin depresyondaki döneminde hayatında, sosyal çevresinde, alışkanlıklarında değişimler söz konusu olmaktadır ve bu değişimler doğal olarak kişinin beslenme düzenini de etkiler. Ayrıca vücutta hormonal olarak birtakım değişiklikler meydana gelerek bireyin iştah durumunu etkilemektedir. Depresyon döneminde ani kilo kaybı veya ani kilo alımı sık gözlenen durumlardır.

Özellikle bu dönemlerde B grubu vitaminlerinden zengin besin grupları tercih edilmeli hatta gerekirse uzmana danışarak B grubu vitamini destekleyici unsur olarak alınmalıdır” dedi.

Folik asit, B12 vitamini

Folik asit ve B12 vitaminini eksikliği depresyon riskini arttırdığını kaydeden Baysal, “Folik asit yetersizliği antidepresanlara karşı yanıtı azaltmaktadır. Bu nedenle folik asit açısından zengin olanı kurubaklagiller, özellikle yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, turunçgiller, yağlı tohumlar, ekmek ve tahıl ürünleri tüketilmelidir. Ayrıca B1 vitamininin yetersiz alınması durumunda zihinde bulanıklık, olaylar arasında koordinasyon kurmada güçlük, huzursuzluk, uyku bozukluğu, yorgunluk, depresyon görülmesine neden olur” dedi.

“Eksik kalmasın”

Fatma Baysal, şunları söyledi: “Çalışmalar sonucunda omega 3 yağ asitlerinin depresyona karşı koruyucu etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Zengin omega 3 kaynakları somon, tuna, uskumru, alabalık, kılıçbalığı, karides ve marina balığı, ceviz, keten tohumu ve kanola yağıdır. Yapılan bazı çalışmalarda çinko yetersizliğinin daha sık depresyon görülmesine neden olduğu ve antidepresanlara karşı yanıtı azalttığını ortaya koymaktadır. Magnezyum ve kalsiyum eksikliğinde psikiyatrik bozukluklar ve depresyon görülebilmektedir.  Depresyondan korumak için sağlıklı beslenmemiz gerektiğini unutmamalıyız.”

Neleri yemelisiniz?

Kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, iyot, mangan, fosfor ve kobalt minerali içeren yiyecekler tercih edilmelidir. Dolayısıyla soğan, sarımsak, enginar, lahana, tere, ıspanak, kayısı, üzüm, badem, yulaf, portakal, elma, armut, erik tercih edilen besinler arasında olmalıdır.

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kayadibi’nde fidanlar toprakla buluştu
Sonraki Haber Çifte şampiyonluğun 30. yılı kutlandı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?