ANA SAYFA > EKONOMİ > Kirazda rekolte arttı...

Kirazda rekolte arttı...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Kirazda rekolte arttı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kemalpaşa’daki kiraz üreticileri için geliştirdiği “Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi”, henüz ilk yılında ürün rekoltesi ve kalitede ciddi artış sağladı. Cep telefonuna otomatik mesaj gönderilerek sulama ve ilaçlama uyarıları yapılan, don ve fırtına gibi olumsuz koşullar için önceden haberdar edilen üreticiler, en verimli sezonlarından birini yaşıyor.

Yerelde kalkınma konusunda Türkiye'ye örnek olacak çalışmaları hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda yeni bir adım daha atarak bu kez Kemalpaşa'daki üreticiler için “Tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemi”ni uygulamaya aldı. Sistem, bir senenin sonunda ilk hasatı alan üreticilerin yüzünü güldürdü. Pilot bölge olarak belirlenen Kemalpaşa ilçesindeki Yiğitler ve Örnekköy'de kurulan sistem sayesinde üreticiler, hava ve doğa koşullarına uygun olarak ilaçlama ve sulama yapabildi. “Tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemi” sayesinde üreticiler, arazilerine yönelik sıcaklık, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme ve toprak nemi gibi bilgilere sahip oldu. Ayrıca don ve fırtına uyarısı, iklime ve zararlılara karşı erken uyarılar, ilaçlama ve sulama önerileri de sistem sayesinde öğrenilerek ürünlerdeki verim ve kalitenin artması sağlandı; ilaçlama ve sulamadaki kayıpların önüne geçildi.

Sistem kuruldu, sıkıntı bitti
Geçmiş yıllardaki mevsimsel sıkıntıları bu sene yaşamadıklarını ifade eden Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Kuzey Yarımküre’nin ilk kirazının hasat edildiği bir bölge burası. Kemalpaşalı üreticilerimiz açısından kiraz son derece önemli. 85 bin dekar alanda 3 milyona yakın kiraz ağacımız var. Geçen sene yaşamış olduğumuz sıkıntılardan dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yaparak bölgemize iki tane ‘Erken Uyarı Sistemi’ kurdurduk. Sistem önemli bir ihtiyacı karşılamaya başladı. Çünkü bize en yakın meteoroloji istasyonu Menderes Havaalanı’nda vardı ve rakım farkından dolayı sıkıntılar yaşıyorduk. Şimdi ziraat odasına kayıtlı olan üreticilerimize yağmur, dolu gibi olaylarda önceden bilgilendirme mesajları geliyor ve üreticilerimiz de ona göre önlemini alıyor. Bu sistem kurulalı bir yıl oldu ve sonuçlarını almaya başladık. Üreticimiz hem aşırı ilaç kullanımından kurtulmuş oldu hem de don olaylarına karşı önlem alarak ürün kaybının önüne geçti. Artık sorumluluk erken uyarı sisteminde” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Atık Pil Kampanyası 20 yaşına girdi
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka'da Markovic dönemi sona erdi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?