ANA SAYFA > ÇEVRE > İzmir Körfezi'ndeki yeşil örtünün beyazlaşmasıyla ilgili açıklama geldi

İzmir Körfezi'ndeki yeşil örtünün beyazlaşmasıyla ilgili açıklama geldi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir Körfezi'ndeki yeşil örtünün beyazlaşmasıyla ilgili açıklama geldi

İzmir Körfezi'nin özellikle Karşıyaka kıyılarında denizin yüzeyini kaplayan, uzmanların 'deniz marulu' diye adlandırdığı yeşil örtüdeki beyazlaşma için açıklama geldi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, yüzeyi kaplayan yeşilliğin beyazlaşmasının deniz marulu içindeki canlıların ölmeye başlamasından kaynaklandığını belirterek, temizliği kısa sürede tamamlanmaması durumunda bunun hem kötü kokuya hem de deniz altındaki canlıların ölümüne neden olacağına dikkat çekti.

Prof. Dr. Sunlu, şöyle konuştu: "Biz deniz kirliliğinde buna aşırı alg çoğalması, bir tür biyolojik kirlenme diyoruz. Bunun iki sebebi var. Çevresel faktörler, yani su sıcaklığı, güneş ışıkları su içerisinde bitki besini olarak adlandırdığımız azotlu fosforlu bileşenlerinden oluşuyor. Bu tür olaylara zaman zaman şahit oluyoruz. İnsan sağlığına doğrudan bir etkisi yok. Görsel bir kirlenme var. Ancak akşam saatlerinde bitkiler fotosentez yaptıkları için su içerisindeki oksijeni bitiriyorlar. Bu da dipte yaşayan canlılar için su ürünlerine doğrudan oksijenin gitmesini engelliyor. Bu durum olumsuzluk yaratır. Marulların yüzeyinin beyazlaşması, bitkilerin ölmeye başladığını gösteriyor. Bitkiyi bölgeden uzaklaştıramazsak çürüyüp dibe çökecek, su kalitesini bozacak."

İzmir Körfezi'nin Karşıyaka Bostanlı sahilinde deniz yüzeyi, dün yosun görünümlü yeşilliklerle kaplandı. Sahilde yürüyenler, su üstündeki yeşil örtüyü görünce şaşkınlık yaşadı, bazıları ise endişeye kapıldı. Deniz yüzeyinin futbol sahasını anımsattığı yeşil örtünün bugün beyazlaşmaya başladığı görüldü. Örtünün, deniz marulu olduğu açıklandı. Kozmetik sanayinin önemli bir hammaddesi olan ve Uzakdoğu'da da yemeklerde kullanılan deniz maruluna besince yüksek değerdeki atıkların neden olduğu ifade edildi. Deniz marulunun temizlenmesi için belediye ekipleri hem denizde, hem de kıyıda çalışmalarına bugün de devam etti.

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber 2018 Yılında Tercih Edilen Telefon Modelleri
Sonraki Haber Karşıyaka’daki Akhisarlılar Etçi Ahmet’te buluştu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?