ANA SAYFA > EKONOMİ > Ekmeğimiz ucuz, sütümüz pahalı

Ekmeğimiz ucuz, sütümüz pahalı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Ekmeğimiz ucuz, sütümüz pahalı

Satınalma Gücü Paritesi verilerine göre, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubu fiyat düzeyi endeksi 90 olurken, ‘tütün ürünleri’ alt grubundaki fiyat düzeyi endeksi, 2015 yılı sonuçlarına göre 48 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı ’Satınalma Gücü Paritesi’ni açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin 2015 yılı sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi 90 oldu. Bu değer, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda, 28  Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 90 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor. Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi İsviçre, İzlanda ve Norveç, 5 aday ülke Türkiye, Makedonya,Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk ve 1 potansiyel aday ülke Bosna-Hersek kapsandı.

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olarak biliniyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre ’pahalı’, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre ’ucuz’ olarak ifade ediliyor.

37 ÜLKE DEĞERLENDİRİLDİ

 Fiyat düzeyi endeksi sadece gayri safi yurtiçi hasıla geneli için değil, alt bileşenleri için de hesaplanıyor. Bu alt bileşenlerden birisi de ‘gıda, içecekler ve tütün’ grubu. Bu çalışmada ana gruplarla birlikte, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ait ekmek ve tahıllar, et vb. sınıfların da Avrupa ülkeleri kapsamında yer alan 37 ülke için fiyat düzeyi endeksleri ve satınalma gücü paritesi değerlerinin elde edilmesi amaçlanıyor.

GIDA’DA EN PAHALI ÜLKE İSVİÇRE

Ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 37 ülke arasında gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 173 ile İsviçre, en düşük ülke ise 58 ile Makedonya oldu. Tütün ürünleri alt grubundaki fiyat düzeyi endeksimiz 48 oldu. Türkiye’nin ‘tütün ürünleri’ alt grubundaki fiyat düzeyi endeksi, 2015 yılı sonuçlarına göre 48 olarak gerçekleşti. Bu değer, ‘tütün ürünleri’ grubu için Türkiye’nin AB ortalamasından yüzde 52 daha ucuz olduğu anlamına geliyor. Diğer taraftan, Türkiye’nin en yüksek fiyat düzeyi 190 ile ‘alkollü içecekler’ alt grubunda gözlendi.

Gıda ve alkolsüz içecekler alt grubunda yer alan sınıflar içerisinde Türkiye için en yüksek fiyat düzeyi endeksi 122 ile süt, peynir ve yumurtada, en düşük fiyat düzeyi endeksi 71 ile ekmek ve tahıllarda gerçekleşti. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Sonraki Haber En az babalar hatırlanıyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?