ANA SAYFA > EKONOMİ > Ege'nin sardalyası görücüye çıkıyor

Ege'nin sardalyası görücüye çıkıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Ege'nin sardalyası görücüye çıkıyor

İzmir’de ilk kez düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı’nda, Ege’nin ünlü sardalyası görücüye çıkacak.

Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, 5-7 Ağustos 2016 tarihleri arasında Tarım Artı Organizasyon tarafından Güzelbahçe 2. Liman’da düzenlenecek fuarın sektörün en büyük derdi olan “tanıtım” içinde büyük fırsat olduğunu söyledi.  Aksoy, "Bizim sıkıntımız Ege'nin balığı sardalyanın tanıtımını yeteri kadar yapamamış olmamızdır. Hamsi nasıl Karadeniz'de bir marka olduysa, Ege'de sardalyayı bu konuma getirmeliyiz" dedi.

 

ANNE SÜTÜYLE EŞ DEĞER

Sardalyanın omega 3 içeriğiyle anne sütüne eş değer olduğunu ve çocukların beyin ve fiziksel gelişiminde önemli rol aldığını belirten Aksoy, "Ege'de sadece çipura levrek ön planda tutuluyor. Halbuki sardalyayı atlıyoruz. Sardalya bizim için çok büyük bir nimet. İçinde omega 3 var. Anne sütüne eş değer doğal bir besin kaynağı. Sardalya dipteki pisliği yemiyor. Denizden doğal besleniyor. Biz bunun tanıtımalıyız. Bu bayram nedeniyle balığın ve özellikle de sardalyanın önemini vurgulayacağız ve 10 ton sardalya dağıtacağız" dedi.

 

BALIK İÇKİ MEZESİ DEĞİL

Balığın içki mezesi olduğu yönündeki algıyı da eleştiren Aksoy, "Balık bugüne kadar hep rakıyla birlikte anıldı. Bu çok yanlış bir algı. Balık bir içki  mezesi değil vücudun besin kaynağıdır. Çocuların en çok ihtiyacı olan omega 3 bu balıktadır. Balık rakı denildiği zaman keyfi oluyor. Oysa balık sağlık için tüketilmeli. Özellikle çocuklarımızın beyin ve fiziksel gelişimi için bol bol sardalye yedirelim" dedi.

 

KAFA KARIŞTIRAN YASAK

Güzelbahçe Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı sırasında balık tüketimi konusunda vatandaşların bilgilendirileceğini belirten İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı ise  kamuoyunda 15 Nisan'da başlayan av yasağıyla vatandaşların taze balık yiyemedikleri yönünde yanlış bir algı oluştuğunu belirtti. Av yasağının sadece açık denizlere giden büyük balıkçıları ve gırgır balıkçılara yönelik olduğuna dikkat çeken Yapıcı, "Kıyıda tekneyle balıkçılık yapanlar bu yasaktan etkilenmiyor. Türkiye'de 18 bin balıkçı var. Bunun 16 bin tanesi kıyı balıkçısı ve her gün taze balık piyasaya sürülüyor. Ege Denizi'nde sardalya bitmiyor. Bu açıdan çok zengin. Biz bu etkinlikte halkımızı bilgilendirerek daha fazla balık tüketmelerini sağlayacağız. Japonya'da kişi başına 20 kilo balık düşerken Türkiye'de 7-8 kilo düşüyor. Bu çok az. Deniz balıkçılığını teşvik etmek ve vatandaşlarımıza deniz balığı yedirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

 

SARDALYANIN FAYDALARI

Protein açısından zengindir

Sadece 85 gr sardalyada 23 gr protein vardır.

Vücudu iltihaplanmalardan koruyan yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır.

B12 ve D vitamini, kalsiyum ve selenyum açısından çok zengindir.

Kemik ve diş sağlığı için çok önemli olan kalsiyum da sardalyada bolca bulunur. Sadece 56 gr sardalyada 217 mg kalsiyum vardır.

Yüksek Omega 3 asitlerinin yapılan araştırmalara göre depresyona karşı iyi geldiği tespit edilmiştir.

Yüksek protein ve sağlıklı yağ içeriği, kan şeker emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.

Yüksek protein ve yağ içeriği sizi uzun süre tok tutarak, kilo dengenizi korumaya yardımcı olur.

Dip balığı değildir, toksin ve metal içermez.

Kalp için iyidir, kolesterol ve kan basıncını düşürür.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Pınar Karşıyaka'da ikinci yabancı transferi
Sonraki Haber İzmir'e ''15 Temmuz Demokrasi Meydanı'' geliyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?